Het wonder van Manuka honing

De voordelen van Manuka honing worden al eeuwenlang gevierd. De oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland, de Maori’s, waren al bekend met de ongelofelijke antibacteriële en helende eigenschappen van de honing. Beroemdheden zoals Kourtney Kardashian, Victoria Beckham en Scarlett Johannson schijnen groot fan te zijn. Maar wat is Manuka honing precies en wat maakt het nou zo bijzonder?

De wereldberoemde Manuka honing is zo uniek omdat deze alleen gemaakt wordt door bijen die nectar verzamelen van de Manuka-struik, die alleen in Nieuw-Zeeland groeit, en slechts een paar weken per jaar bloeit. Hierdoor hebben de bijen ook maar een paar weken de tijd om stuifmeel te verzamelen. Bijzonder aan Manuka honing is, dat hij antibacteriële en antioxiderende eigenschappen bevat.

Honing kan alleen worden geclassificeerd als Manuka als deze afkomstig is van de afgelegen Noordelijke of Zuidelijke eilanden van Nieuw-Zeeland en wanneer die voldoet aan een strenge zuiverheidsnorm van de overheid. Een DNA-test is een tweede vereiste. Wetenschappers ontdekten dat het bacteriedodende vermogen van Manuka honing kan worden bepaald door een natuurlijke verbinding genaamd methylglyoxal (MGO) die zich in de honing ontwikkelt. Hoe hoger het MGO-gehalte van de honing, hoe krachtiger het bacteriedodende vermogen.

Studies hebben geopperd dat gebruik van Manuka honing een positief effect kan hebben op de orale gezondheid, de darmgezondheid en ondersteuning van het immuunsysteem. Genoeg aanleiding om het eens uit te proberen!

Hoe gebruik je het?
De Manuka honing is iets dikker dan tafelhoning, donkerder en romiger. Het heeft een natuurlijke zoetheid met een lichte houtachtige smaak door het hoge gehalte fenolzuren, wat antioxidanten zijn. Veel mensen nemen iedere ochtend een lepeltje Manuka honing. Omdat het van nature zoet is, is de honing bijvoorbeeld ook heerlijk door yoghurt bij het ontbijt. Je kan het ook op toast smeren of door je smoothie heen mixen. Zo krijg je gemakkelijk jouw dagelijkse dosis Manuka honing binnen.

From hive to home
Net zoals bij veel exclusievere producten, wordt er helaas ook fake Manuka Honing verkocht. In de supermarkt vind je geen Manuka honing. Holland & Barrett verkoopt exclusief Manuka Doctor en Manuka Bay honing. Beide merken hebben Nieuw-Zeelandse roots en oogsten al hun kwalitatieve honing uit hun meer dan 60.000 eigen bijenkorven vanuit de groene bergen van Nieuw-Zeeland. Alle Manuka Doctor en Manuka Bay honing is genummerd en hiermee kan je zelfs traceren van welke bijenkorf site jouw honing afkomstig is. Zo ben je ervan verzekerd dat jouw Manuka honing the real deal is.

Het bericht Het wonder van Manuka honing verscheen eerst op Productnieuws.nl.