Nieuw of refurbished – wat is beter bij het kopen van een router?

Wanneer een onderneming nieuwe hardware nodig heeft, wordt vaak gelijk automatisch naar nieuwkoop gekeken. Voor sommige technologieën echter, zoals bijvoorbeeld modems en routers, is het kopen van refurbished helemaal zo gek nog niet.

In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van het kopen van refurbished tegenover nieuwkoop, wanneer het op routers voor de zaak aankomt. Welke is beter?

Routers voor de zakelijke markt
Met de huidige status is een bedrijf zonder connectie met het internet bijna niet meer in te denken. Je hoeft geen webwinkel te zijn om toch voor het overgrote deel van je werkzaamheden afhankelijk te zijn van het web. Of het nu voor klantencontact is of het draaien van interne software, online zijn is net als een bureau en een koffieapparaat praktisch een hygiëne factor voor een bedrijf geworden.

Online zijn doen we via modems en routers. Het modem is waar de internetverbinding aankomt vanuit de internetprovider. Via een netwerk van routers wordt het internet vervolgens draadloos door de organisatie heen verdeeld. Bedrijven die uit meer dan een ruimte bestaan, hebben al snel behoefte aan een flinke bandbreedte en verschillende sets van routers, om ervoor te zorgen dat er overal in het gebouw internet te ontvangen is.

Routers zijn dus cruciaal, niet alleen voor de zakelijke markt, maar ook particuliere en openbare gebouwen waar een internetverbinding gewenst is. Ben je als bedrijf op zoek naar het aanleggen van de netwerk oplossingen, dan is goede set routers een van de eerste aankopen.

Routers nieuw kopen
Het grote voordeel van routers nieuw kopen, is het feit dat ze ongebruikt zijn. De kans dat er iets mis is met de apparaten is vrij klein en mocht er zich toch gelijk een probleem voordoen, dan zit er vaak fabrieksgarantie op. Je hoeft je in feite geen zorgen te maken dat er op voorhand al iets mis is met de router. Daar houden de voordelen voor het nieuw kopen van routers echter wel een beetje op.

Een router is in feite een vrij simpel stukje techniek, dan in de loop der jaren niet beduidend veranderd is. Oudere modellen doen het vaak nog prima en zullen ook jarenlang meegaan. De meeste bedrijven installeren routers eenmaal en herzien de opstelling alleen wanneer er uitbreiding nodig is of het bedrijf de deuren sluit of gaat verhuizen. En bedrijven zoals Aliter Networks geven zelfs levenslange garantie op hun routers.

Echter in de zakenwereld kunnen veranderingen juist razendsnel gaan. Een kantoor dat de deuren sluit, laat daarom vaak een complete internet infrastructuur achter, die in principe nog meer dan goed werkt. Het was de zaak die het niet meer deed, niet het internet. Deze routers komen vaak weer terug de markt op en met goede reden, het zou zonde zijn ze weg te gooien!

Hoewel de techniek van een router simpel is, kan de kwaliteit wel verschil uitmaken in de betrouwbaarheid van het apparaat. De marktleider van routers, Cisco, staat aan het voorfront simpelweg omdat ze degelijke apparatuur maken.

Slim is om voor refurbished te gaan, waarbij je flink kunt besparen, zonder op kwaliteit te hoeven in te leveren. Partijen zoals Aliter Networks doen grondige checks op hun routers.

Voordelen van refurbished routers kopen
Je kunt ten eerste enorm besparen wanneer je voor refurbished routers gaat, zeker wanneer je op zoek bent naar kwaliteit. Voor de meeste ondernemers is dit al reden genoeg. Zoals genoemd, vaak komen modems en routers weer terug in de roulatie, niet omdat ze defect zijn, maar omdat ze simpelweg overbodig waren.

Door refurbished te kopen, bespaar je echter niet alleen in de portemonnee, maar voorkom je ook extra druk op het milieu. Elke router die in gebruik is voorkomt de productie van meer en verminderd het aantal apparaten dat uiteindelijk op de vuilnisbelt terecht komt.

Met de aankoop van onder andere refurbished routers stap je in wat de circulaire economie heet, waarbij de aanspraak op nieuwe grondstoffen zoveel mogelijk beperkt wordt en afval in feite niet meer bestaat. Hoe meer IT-apparatuur wordt hergebruikt, hoe beter we allemaal af zijn. Lekker duurzaam bezig dus.

Waarom zou je niet gewoon voor tweedehands gaan?
Omdat er wel degelijk een verschil is tussen refurbished en tweedehands. Een tweedehandse router is precies dat, een router die al eens gebruikt is en door overtolligheid wordt verkocht. Hierbij weet je echter nooit precies wat de voorgeschiedenis van het apparaat is.

Wanneer een apparaat refurbished is, betekent het dat deze door experts helemaal nagekeken en opgeknapt is, en in het geval van bijvoorbeeld een refurbished Router Cisco, weer helemaal naar de fabrieksinstellingen is terug gezet. Vaak komen deze apparaten ook met een installatieservice en zelfs garantie voor wanneer er toch iets mis is.

Het bericht Nieuw of refurbished – wat is beter bij het kopen van een router? verscheen eerst op Productnieuws.nl.